تهیه و تنظیم: صغری توحیدلو/ جورج اورول یکی از مهمترین نویسندگان تاریخ ادبیات است که کتابهایش شهرتی جهانی پیدا کردهاند. او در نوشتههای خود به مضامین سیاسی و اجتماعی اشاره میکرد و قدرتهای سیاسی را به نقد میکشید. جورج اورول برندهی جایزهی هوگو شده است. از مهمترین کتابهای اورول میتوان به «مزرعهی حیوانات» و «۱۹۸۴» […]
تهیه و تنظیم: صغری توحیدلو/
جورج اورول یکی از مهمترین نویسندگان تاریخ ادبیات است که کتابهایش شهرتی جهانی پیدا کردهاند. او در نوشتههای خود به مضامین سیاسی و اجتماعی اشاره میکرد و قدرتهای سیاسی را به نقد میکشید. جورج اورول برندهی جایزهی هوگو شده است. از مهمترین کتابهای اورول میتوان به «مزرعهی حیوانات» و «۱۹۸۴» اشاره کرد.
زندگینامه جورج اورول
جورج اورول (George Orwell) با نام اریک آرتور بلر در سال ۱۹۰۳ در شهرستانی در هند به دنیا آمد. او در خانوادهای فقیر متولد شد. پدر جورج اورول یک کارمند دونپایهی بریتانیایی در هند بود. مادر او دختر یک تاجر ورشکسته بود. خانوادهی جورج اورول پس از مدتی زندگی در هند، به انگلستان مهاجرت کردند و جورج اورول تحصیلات ابتدایی خود را در انگلستان گذراند. در مدرسه، جورج اورول با دو ویژگی از دیگران متمایز میشد: یکی از آنها فقر و دیگری هوش بالای او بود. او برای تحصیلات عالی در بهترین دانشگاههای انگلیس پذیرفته شد، اما ترجیح داد سنت خانوادگی خود را حفظ کند. جورج اورول در سال ۱۹۲۲ به هند رفت تا در آنجا برای دستگاه سلطنتی بریتانیا به عنوان نیروی پلیس کار کند.
هر چه میگذشت، جورج اورول از کاری که در هند انجام میداد، بیشتر متنفر میشد. او متوجه فقر و بیعدالتی در هند و تأثیر بریتانیا بر این اوضاع شده بود و دیگر نمیخواست در آن نقشی ایفا کند. به همین دلیل تصمیم گرفت تا شغل دیگری برای خود بیابد. او از کودکی دوست داشت نویسنده شود. در نتیجه تصمیم گرفت برای ادامهی عمر خود این راه را برگزیند. جورج اورول تجربهی تحول و زندگی خود در هند را در کتابهایش آورده است. از آن کتابها میتوان به «روزهای برمه» اشاره کرد. جورج اورول در سال ۱۹۲۸ از دستگاه سلطنتی بریتانیا استعفا داد.
جورج اورول برای آنکه بتواند حرفهی نویسندگی خود را آغاز کند، به این نتیجه رسید که باید شخصیت خود را شکل بدهد. او هنوز هم به دلیل نقشش به عنوان پلیس در هند خود را مقصر میدانست. برای آنکه بتواند از حس گناه خود بکاهد، تصمیم گرفت همچون افراد فقیر اروپا زندگی کند. او لباسهایی کهنه میپوشید و برای زندگی به شرق لندن، یکی از بخشهای فقیرنشین این شهر، رفت. جورج اورول در خانههای ارزانقیمت فقیران و کارگران انگلیسی زندگی میکرد. همچنین او در دورهای به پاریس رفت و در آنجا برای گذران زندگی خود در یک رستوران کار میکرد.
این تجارب به کمک جورج اورول آمد و او توانست از این طریق به پیشزمینههای لازم برای نویسندگی دست یابد. او از طریق این تجربهها توانست رمان «آس و پاس در پاریس و لندن» را بنویسد که به شهرت او کمک شایانی کرد.
یکی از مضامین اصلی در کتابهای جورج اورول نقد اجتماعی است. جورج اورول تنها در سبک زندگی خود با نظام سرمایهداری و امپریالیستی مخالفت نمیکرد، بلکه ایدههای خود را در کنشهای سیاسیاش نیز مطرح میکرد. او در ابتدا خود را آنارشیست مینامید، اما در دههی ۱۹۳۰ خود را به عنوان یک سوسیالیست معرفی کرد و تا پایان زندگی یک سوسیالیست باقی ماند. جورج اورول در ۴۶سالگی و در ۲۱ ژانویهی ۱۹۵۰ درگذشت.
بهترین کتابهای جورج اورول
جورج اورول کتابهای تأثیرگذار بسیاری نوشته است. کتابهای او علاوهبر اهمیت ادبی، از نظر سیاسی و تاریخی نیز قابل بررسی هستند. در این بخش به بهترین کتابهای جورج اورول خواهیم پرداخت:
کتاب آس و پاس در پاریس و لندن (Down and Out in Paris and London): جورج اورول در این کتاب تجارب خود را از زندگی در محلههای فقیرنشین لندن و پاریس در قالب رمان روایت میکند. در این اثر خواننده با وجه واقعگرایانهی آثار جورج اورول روبهرو خواهد شد. شخصیت اصلی این رمان نویسندهای انگلیسی است که برای تأمین مایحتاج خود در شهر پاریس و لندن باید دست به هر کاری بزند. این کتاب با عنوان «محرومان پاریس و لندن» نیز ترجمه شده است.
کتاب ۱۹۸۴ (Nineteen Eighty-Four): یکی از مشهورترین کتابهای جورج اورول است و یکی از مهمترین کتابهای قرن بیستم به شمار میرود. داستان کتاب دربارهی مردی است که در حکومتی استبدادی زندگی میکند. در این حکومت، تمامی رفتارهای افراد تحت نظارت است و هیچ شخصی حق ندارد علیه حکومت اعتراض کند. جرج اورول این کتاب را نوشت تا نسبت به آیندهای خطرناک به دیگران هشدار بدهد. این رمان آخرین کتاب جورج اورول به شمار میرود که در سال ۱۹۴۹ منتشر شد.
کتاب مزرعهی حیوانات (Animal Farm): کمتر کسی است که نام کتاب مزرعهی حیوانات یا «قلعهی حیوانات» را نشنیده باشد. شهرت این کتاب از مرزهای ادبیات نیز فراتر رفته است. داستان این رمان از این قرار است که حیوانات یک مزرعه برای آنکه بتوانند به زندگی برابر و عادلانه برسند، شورش میکنند. اما همهچیز آنطور که گمان میکنند، پیش نمیرود. این رمان برندهی جایزهی هوگو شده است. این کتاب در سال ۱۹۴۵ منتشر شد.
کتاب دختر کشیش (A Clergyman’s Daughter): کتاب دختر کشیش برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ در لندن منتشر شد. داستان این کتاب دربارهی دختری به نام دوروتی است. پدر دوروتی کشیش است. به همین دلیل او در محیطی خشک بزرگ شده است و باید آموزههای دشواری را در زندگی خود رعایت کند. دوروتی از این آموزههای دشوار هم فراتر میرود. جورج اورول در پس این داستان، پرسشهایی را دربارهی دین و دینداری مطرح میکند.
کتاب تنفس هوای تازه (Coming Up for Air): کتاب تنفس هوای تازه نیز مانند دیگر کتابهای جورج اورول مضمونی اجتماعی دارد. جورج اورول در این کتاب داستان خود را در انگلستان پیش از جنگ جهانی دوم روایت میکند. شخصیت اصلی داستان مردی است که از زندگی خود خسته شده است و به یاد روزگار کودکی خود میافتد. این کتاب در سال ۱۹۳۹ منتشر شد.
کتابهایی که در اینجا معرفی کردیم از جمله بهترین آثار جورج اورول به شمار میروند. از دیگر کتابهای جرج اورول میتوان به کتابهایی چون «پول… و دیگر هیچ»، «جادهای به اسکلهی ویگان» و «کتابها و سیگارها» اشاره کرد. شما میتوانید کتابهای صوتی و الکترونیکی جورج اورول را در کتابراه بشنوید و بخوانید.
اقتباسهای سینمایی از آثار جورج اورول
از آنجایی که آثار جورج اورول شهرت بسیار زیادی دارند، از کتابهای او اقتباسهای سینمایی بسیاری شده است. در این بخش، به بهترین اقتباسهای سینمایی از رمانهای جورج اورول خواهیم پرداخت:
فیلم ۱۹۸۴: مایکل ردفورد کارگردان فیلم ۱۹۸۴ است. مایکل ردفورد این فیلم را در سال ۱۹۸۴، سالی که حوادث کتاب در آن اتفاق میافتد، ساخته است. از ستارگان این فیلم میتوان به بازیگران بزرگی چون جان هرت و ریچارد برتون اشاره کرد.
فیلم مزرعهی حیوانات: از کتاب مزرعهی حیوانات اقتباسهای سینمایی مختلفی شده است. یکی از بهترین این اقتباسها یک نسخهی پویانمایی است که در سال ۱۹۵۴ ساخته شده است. کارگردانان این فیلم جوی بچلر و جان هالاس هستند که از پیشگامان پویانمایی در انگلیس به شمار میروند.
جملات برگزیده جورج اورول
یکی از ویژگیهای آثار جورج اورول جملات تفکربرانگیز اوست. در این بخش به جملات برگزیدهی جورج اورول خواهیم پرداخت:
کسی که گذشته را کنترل میکند، آینده را کنترل میکند. کسی که اکنون را کنترل میکند، گذشته را کنترل میکند. (کتاب ۱۹۸۴)
در دوران فریبکاری گفتن حقیقت کنشی انقلابی است. (کتاب ۱۹۸۴)
اگر میخواهی رازی را نگه داری، باید آن را از خودت نیز مخفی کنی. (کتاب ۱۹۸۴)
همهی حیوانات با هم برابر هستند. اما برخی حیوانات از بقیه برابرترند. (کتاب مزرعهی حیوانات)
رمانها
روزهای برمه (۱۹۳۴)
دختر کشیش (۱۹۳۵)
به آسپیدیستراها رسیدگی کن (پول و دیگر هیچ) (۱۹۳۶)
هوای تازه (گریز) (۱۹۳۹)
قلعه حیوانات (۱۹۴۵)
۱۹۸۴ (هزار و نهصد و هشتاد و چهار) (۱۹۴۹)
کتابها بر اساس تجربیات شخصی
آس و پاسها در پاریس و لندن (۱۹۳۳)
جاده بهسوی اسکله ویگان (۱۹۳۷)
درود بر کاتالونیا (۱۹۳۸)
مقالات
یک فنجان چای دبش (۱۲ ژانویهٔ ۱۹۴۶)
Tuesday, 21 January , 2025