تهیه و تنظیم: ستاره کوشا/ جی. آر. آر. تالکین نویسنده و زبان‌شناس بریتانیایی است که به دلیل نوشتن مجموعه‌کتاب‌های فانتزی «ارباب حلقه‌ها» و کتاب «هابیت» شناخته می‌شود. او یکی از مهم‌ترین نویسندگان فانتزی معاصر است که قالبی برای فانتزی‌نویسان بعد از خود ایجاد کرد. جی. آر. آر. تالکین (J. R. R. Tolkien)، با نام کامل […]

تهیه و تنظیم: ستاره کوشا/

جی. آر. آر. تالکین نویسنده و زبان‌شناس بریتانیایی است که به دلیل نوشتن مجموعه‌کتاب‌های فانتزی «ارباب حلقه‌ها» و کتاب «هابیت» شناخته می‌شود. او یکی از مهم‌ترین نویسندگان فانتزی معاصر است که قالبی برای فانتزی‌نویسان بعد از خود ایجاد کرد.

جی. آر. آر. تالکین (J. R. R. Tolkien)، با نام کامل جان رونالد روئل تالکین، نویسنده و زبان‌شناس بریتانیایی است. او ۳ ژانویه‌ی ۱۸۹۲ در شهر بلومفونتن در آفریقای جنوبی که از مستعمره‌های بریتانیا بود، به دنیا آمد. خانواده‌ی آن‌ها به دلیل شغل پدرش، که مدیر بانک بود، به آفریقای جنوبی مهاجرت کرده بودند. او برادر کوچک‌تری به نام هیلاری هم داشت. جی. آر. آر. تالکین در سه‌سالگی، پدرش را از دست داد. آن‌ها برای ملاقات با خانواده‌هایشان به انگلستان سفر کرده بودند که پدر بیمار شد و درگذشت. پس از این واقعه، آن‌ها به بیرمنگام، نزد خانواده‌ی مادری خود، بازگشتند.

مادر جی. آر. آر. تالکین به او و برادرش در خانه درس می‌داد. او متوجه علاقه‌ی فرزندش به یادگیری زبان شده بود و به همین دلیل به او زبان لاتین را یاد داد. در سال ۱۹۰۰، مادر در یک اقدام جنجالی به کلیسای کاتولیک پیوست. خانواده‌ی او که همه به کلیسای باپتیست‌ها وفادار بودند، از این اقدام رنجیدند و پولی را که به او می‌دادند قطع کردند. مادر در سال ۱۹۰۴ به دلیل ابتلا به بیماری دیابت از دنیا رفت و سرپرستی فرزندان به دوست نزدیکشان، کشیشی به نام فرانسیس خاویر مورگان، رسید. او نیز تلاش کرد تا بچه‌ها را با تربیت کاتولیک بزرگ کند.

تحصیلات، ازدواج، خدمت در جبهه و شغل جی. آر. آر. تالکین

جی. آر. آر. تالکین در رشته‌های دستورزبان و زبان انگلوساکسون تحصیل کرد. یک سال پس از آغاز جنگ جهانی اول، به ارتش پیوست. در سال ۱۹۱۶، بعد از پشت‌سر گذاشتن فرازونشیب‌های بسیار، تالکین با ادیت برات ازدواج کرد. سرپرست تالکین، آقای مورگان، از اینکه تالکین به سراغ زنی رفته بود که از او بزرگ‌تر و پروتستان بود، عصبانی بود. به‌هرحال مخالفت‌های اطرافیان روی تصمیم آن‌ها تأثیری نداشت. آن‌ها ازدواج کردند و صاحب چهار فرزند شدند. البته همسرش هم چندی بعد، تغییر دینش از پروتستان به کاتولیک را اعلام کرد. جی. آر. آر. تالکین دوباره به جبهه رفت، اما به دلیل بیماری به خانه برگشت.

در سال ۱۹۱۸، خانواده‌ی جی. آر. آر. تالکین به آکسفورد مهاجرت کردند و او به پروژه‌ی فرهنگ واژگان آکسفورد پیوست. کمی بعدتر هم به عنوان استاد و پروفسور درس زبان انگلوساکسون و ادبیات انگلیسی در دانشگاه آکسفورد مشغول به کار شد. در این میان هم بارها به جبهه رفت و در نبردهای مختلفی شرکت کرد. در حقیقت، او از سال ۱۹۱۵ تا ۱۹۲۰ مدام در راه جبهه و خانه بود. جی. آر. آر. تالکین حدود بیست‌ سال از عمرش را به تدریس گذراند و به عضویت هیئت علمی نیز درآمد. مطالعاتش را هم ادامه داد و درباره‌ی انگلستان سده‌ی میانی خواند. جای تعجب نیست که بسیاری از نوشته‌های او نیز بر همین دوره‌ی زمانی متمرکز است.

جی. آر. آر. تالکین در آکسفورد و چند دانشگاه دیگر به عنوان استاد کار کرد. در سال ۱۹۵۴ دانشگاه ملی ایرلند به او مدرک افتخاری داد. او در همان دوران می‌نوشت. از قصه‌هایی که برای کودکانش تعریف می‌کرد و از خاطراتی که با دوستان دانشگاهش داشت، برای نوشتن الهام می‌گرفت. برای نوشتن سه‌گانه‌ی ارباب حلقه‌ها بیش از ۱۲ سال زمان صرف کرد و زبان‌ها و فرهنگ‌های جدیدی آفرید. تالکین همسرش، ادیت، را در سال ۱۹۷۱ از دست داد و خودش هم کمی بعد در سال ۱۹۷۳ در ۸۱سالگی از دنیا رفت.


بهترین کتاب‌های جی. آر. آر. تالکین

کتاب هابیت (The Hobbit) در سال ۱۹۳۷ منتشر شد. این اثر مقدمه‌ای برای ورود به داستان ارباب حلقه‌ها است. در این داستان، با بیلبو بگینز آشنا می‌شویم، هابیتی که حلقه‌ی سائورون، ارباب تاریکی، را به دست آورده است. داستان در زمان ضعف حکومت موجودات افسانه‌ای و آغاز قدرت حکومت انسان‌ها رخ می‌دهد.

کتاب سه‌گانه‌ی ارباب حلقه‌ها (The Lord of the Rings) یک مجموعه‌ی فانتزی است. داستان این کتاب در سرزمین میانه (Middle-earth) رخ می‌دهد. این داستان ماجرای حلقه‌ی ارباب تاریکی‌ها، سائورون، است و اتفاقاتی که بر سر آن رخ می‌دهد. این کتاب سه جلد دارد:

کتاب یاران حلقه (The Fellowship of the Ring) جلد اول این مجموعه است که در سال ۱۹۵۴ منتشر شد. بیلبو حلقه‌ی ارباب تاریکی را پیدا کرده است و بدون اینکه بداند این حلقه چه قدرت‌هایی دارد، آن را به فرودو می‌دهد. گندالف، جادوگر خردمند، که متوجه می‌شود این حلقه چیست، از فرودو می‌خواهد تا آن را از شایر، محل زندگی‌شان، خارج کند.

کتاب دو برج (The Two Towers) در سال ۱۹۵۴ منتشر شد. این داستان، از نظر زمانی، هم‌زمان با داستان یاران حلقه رخ می‌دهد. تالکین ماجرای فروپاشی یاران حلقه را در این کتاب روایت می‌کند.

کتاب بازگشت پادشاه (The Return of the King) در سال ۱۹۵۵ منتشر شد. در این کتاب، گندالف به دنتور، نخست‌وزیر گندور، خبر می‌دهد که سائورون در تدارک حمله است. اما او فکر می‌کند که گندالف برای رسیدن به تاج و تخت چنین حرفی می‌زند.

برای خواندن برخی از بهترین کتاب‌های جی. آر. آر. تالکین می‌توانید به وب‌سایت کتابراه مراجعه کنید. کتاب‌های الکترونیکی سه‌گانه‌ی ارباب حلقه‌ها و کتاب‌های دیگر این نویسنده‌ در وب‌سایت کتابراه موجود است. اگر از طرفداران کتاب‌های فانتزی و تخیلی هستید، می‌توانید شنیدن کتاب صوتی سه‌گانه‌ی ارباب حلقه‌ها را به خودتان هدیه دهید.
سبک نگارش و دیدگاه‌های جی. آر. آر. تالکین

کتاب‌های ارباب حلقه‌ها و هابیت به سبک فانتزی نوشته شده‌اند و بسیاری از متخصصانْ انتشار این آثار را نقطه‌ی تحول ژانر فانتزی می‌دانند. به‌هرحال، بسیاری از رمان‌ها و داستان‌های فانتزی‌ای که پس از ارباب حلقه‌ها نوشته‌ شده‌اند، در قالبی که این نویسنده بنا نهاده است، قرار دارند.

جی. آر. آر. تالکین در کتاب‌هایش از نبرد خیر و شر نوشته است. موضوعی که قرن‌های طولانی است مورد بحث میان همگان است. جان رونالد روئل تالکین برای نوشتن سفری که یاران حلقه طی می‌کنند، از خاطراتی که خودش و دوستانش در دوران دانشگاه داشته‌اند، الهام گرفته است.

اگر به رمان‌های فانتزی علاقه دارید و از خواندن کتاب‌های ارباب حلقه‌ها لذت برده‌اید، می‌توانید با خواندن مجموعه رمان‌های هری پاتر و مجموعه‌ی بازی تاج و تخت، لذت غرق شدن در یک فانتزی ناب را دوباره تجربه کنید.
جوایز و افتخارات جی. آر. آر. تالکین

جی آر آر تالکین در سال ۱۹۵۷ جایزه‌ی بین‌المللی داستان فانتزی را از آن خود کرد.
در سال ۱۹۹۹، براساس رأی‌گیری سایت آمازون، کتاب ارباب حلقه‌ها کتاب هزاره‌ی دوم نام گرفت.
جی. آر. آر. تالکین پس از مرگش هم جوایزی دریافت کرد. از آنجایی که بسیاری از آثار او پس از مرگش و توسط خانواده‌اش منتشر شدند، دریافت جوایز پس از مرگ چندان عجیب نیست. او در سال‌های ۱۹۷۸ و ۱۹۸۱ برای کتاب‌های سیلماریلیون و قصه‌های ناتمام برنده‌ی جایزه شد. علاوه بر این، او بارها برنده‌ی جایزه‌ی هوگو نیز شده است.

اقتباس‌های سینمایی از آثار جی. آر. آر. تالکین

پیتر جکسون در فاصله‌ی بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ مجموعه فیلم‌هایی را با اقتباس از کتاب‌های ارباب حلقه‌ها ساخت. سر یان مک‌کلن، اندی سرکیس، شان آستین، کیت بلانشت، الایجا وود، سر کریستوفر لی، جان ریس دیویس و هنرمندان مشهور دیگری در این فیلم ایفای نقش کردند.

ویژگی بارز این فیلم‌های اقتباسی وفادار ماندن کارگردان به کتاب‌هاست. پیتر جکسون در این فیلم‌ها تا حد بسیار زیادی به کتاب‌ها، جزئیات، و حال و هوای کلی داستان وفادار بوده و از همین رو، فیلم‌هایی که بر این اساس ساخته آثاری باکیفیت به شمار می‌‌آیند. مجموعه فیلم‌های ارباب حلقه‌ها یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های سینمایی در کل دنیاست و موفق شد تا برای ۳۰ جایزه‌ی اسکار نامزد شود. از میان این ۳۰ جایزه، ۱۷ جایزه‌ی اسکار را نیز از آن خود کرد.